Venetiëreis 24 - 31 maart 2006

Jaarlijks organiseren de Poorters een begeleide reis naar Venetië. Hieronder het dagprogramma van de voorjaarsreis van 2006, geïllustreerd met foto's van Coby Lubberink, Scato van Opstall en Leo van der Stappen.

DAGPROGRAMMA VOORJAARSREIS 24 TOT 31 MAART 2006

VRIJDAG 24 MAART

13.35 uur: Vertrek Schiphol / KL 1655

11.00 tot 11.30 uur: Verzamelen in vertrekhal 2, incheckbalie 13

15.35 uur: Aankomst Venetië - watertaxi naar het hotel

18.30 uur: Verzamelen in de hal van Pensione Accademia. Welkomstborrel. Kennismaking en toelichting van het programma

20.30 uur: Diner in Locanda Montin

ZATERDAG 25 MAART: TORCELLO, OSPEDALE DEGLI INCURABILI

Illustratie

Zaterdagochtend brengen we door op het eiland Torcello .

We bezoeken de gebouwen die uit de glorietijd van het eiland zijn overgebleven: (de ruines van) het Baptisterium, de Basilica di Santa Maria dell`Asssunta uit de elfde eeuw, waar we speciale aandacht besteden aan de mozaïeken Maria Theotokos en het Laatste Oordeel.

Ten slotte bezoeken we de kerk van Santa Fosca die vooral bouwkundig interessant is.

Gezamenlijke lunch in Ristorante Villa 600.

Na de lunch varen we terug naar Venetië. Om 16.30 uur worden we ontvangen door Sylvia Lunardon in het pas gerestaureerde Ospedale degli Incurabili aan de Zattere.

De gebouwen van het Ospedale degli Incurabili, het hospitaal voor de 'ongeneeslijken' - in dit geval syfilislijders - aan de Zattere deden vanaf 1819 eerst dienst als kazerne, later als tehuis voor jonge delinquenten. De door Jacopo Sansovino ontworpen kapel met de ovale plattegrond ter bevordering van de akoestiek werd in 1821 verwoest. Tegenwoordig is de Accademia di Belli Arti, de Accademie voor schone kunsten, er in gevestigd.

De Fondamenta degli Incurabili uit het gelijknamige boek van Brodsky is in het straatnamenregister van Venetië niet te vinden. Er bestaat wel een Ponte degli Incurabili, de tweede brug voorbij de kerk van de Gesuati.

Concert door de Interpreti Veneziani

We besluiten de dag met een concert van de Interpreti Veneziani in de kerk van San Vidal.

Op het programma staan naast, bijna onvermijdelijk, Le Quattro Stagioni van Antonio Vivaldi, twee concerten voor piano en strijkers, KV 107 van W. A. Mozart en BWV 1041 van J.S.Bach .

Illustratie

Het grote - 445 x 214 cm - altaarstuk La gloria di San Vitale, van de hand van Vittore Carpaccio, dateert uit 1514.

De heilige te paard wordt omringd door, links Jacobus de Meerdere en Johannes de Doper, en rechts zijn vrouw, de heilige Valeria, en de heilige Joris.

Op de loggia staan in het midden zijn zonen, de heiligen Gervasio en Protasio - in de volksmond samengetrokken tot San Trovaso - omringd door de apostelen Andreas en Petrus.

vervolg naar zondag