ZONDAG 26 MAART: SAN MICHELE, GHETTO, MADONNA DELL'ORTO

Illustratie

restauratieproject van De Poorters van Venetië

Zoals vele Venetianen gaan we op zondagmorgen naar het eiland San Michele, het kerkhof van Venetië, met in de kerk van San Michele in Isola het restauratieproject van de Poorters: een houten beeldengroep met Gekruisigde Christus, Maria en Johannes.

Na de lunch gaan we naar de rustige, ietwat vervallen sestiere Cannaregio. We maken een wandeling door het Ghetto met op het Campo del Ghetto Nuove het gedenkteken voor de tweehonderd Venetiaanse slachtoffers van de holocaust. De wijk heeft zijn authentieke karakter nog niet verloren. Er zijn koosjere winkels, een joodse bibliotheek en drie synagogen. We krijgen een rondleiding in drie synagogen.

Illustratie

Via het Campo dei Mori met het geboortehuis van Tintoretto aan de Fondamenta dei Mori, civico 3399, komen we bij het doel van onze wandeling, een der mooiste gotische kerken van Venetië, de Madonna dell`Orto, uit de vijftiende eeuw.

Deze kerk wordt in Venetië vaak de Engelse kerk genoemd, omdat zij voor een groot deel met Britse gelden werd gerestaureerd.

De grootste schatten zijn de kunstwerken van Tintoretto, die lid was van de parochie en wiens familiegraf zich rechts van het koor bevindt. Het Laatste Oordeel en de Aanbidding van het Gouden Kalf zijn enorme schilderijen, elk meer dan vijftien meter hoog.

Boven de ingang van de San Mauro kapel hangt é*#233n van Tintoretto`s belangrijkste werken, de Presentatie van de Maagd in de Tempel uit 1552.

(Vrijblijvend) diner Agli Alboretti

vervolg naar maandag