Andata naar San Zaccaria

Lunetta

Poortje met Lunetta
Copyright: F.B.M. Vanderstappen

De kerk van San Zaccaria is van twee kanten te bereiken. Vanaf de lichte Riva degli Schiavoni, waarbij we het karakteristieke poortje San Zaccaria passeren, of, zoals wij, Poorters van Venetië, plegen te doen, vanaf het aardige Campo San Provolo.

Bij beide toegangen maant een inscriptie uit 1620 ons de heiligheid van de plaats te respecteren

In de voetsporen van de doge en zijn gevolg volgen we de eeuwenoude route van de andata

Links van de San Marco gaan we, via de Piazzetta dei Leoni, de Ponte Canonica, het Campo SS. Filippo e Giacomo steeds rechtdoor tot we, via de Calle San Provolo onder een klein poortje door, op het plein voor de San Zaccaria komen.

Het poortje met de Lunetta was het allereerste project van de Poorters van Venetië bij het herstel van de stad na de grote watersnoodramp in 1966.

De hedendaagse bezoeker die via deze route de Campo San Zaccaria oploopt, wordt net als zijn vijftiende-eeuwse voorganger verwelkomd door de Lunetta, een reliëf in marmer uit de school van Bartolomeo Bon, waarmee het toegangspoortje bekroond wordt.

Madonna

Lunetta van Bartolomeo Bon
Copyright: F.B.M. Vanderstappen

In een gotische spitsboog, geflankeerd door twee slanke torentjes, zit de Madonna, met het Kind op haar schoot, op een rijkversierde troonzetel.

Aan weerszijden van de troon, aanzienlijk kleiner van formaat dan de Madonna, staan, links Johannes de Doper, de zoon van Zacharias, en rechts, Marcus de Evangelist, de patroonheilige van Venetië.

Boven op de met acanthusbladeren versierde boog prijkt de buste van San Zaccaria.

Vervolg uw tocht naar de San Zaccaria