Met de Poorters in Venetië

Een persoonlijke impressie

Marius en Lidwien Enthoven - Kolfschoten

Van 10 tot 17 oktober 2008 brachten dertien Poorters onder begeleiding van Jeanne van der Stappen-Heyvaert een bezoek aan Venetië.

Na een rustige vlucht van Schiphol naar het Venetiaanse vliegveld Marco Polo per watertaxi naar hotel Ala, een sfeervol hotel in een klein Palazzo aan de Campo Santa Maria del Giglio in de sestiere San Marco.
Illustratie

Bij het passeren van de eilandjes in de Lagune doemt het fraaie profiel van de stad op uit het groenblauwe water en komen wij via smalle kanaaltjes op het Canal Grande met zijn prachtige gebouwen en paleizen, gondels en tragetto's, die ons snel in de betoverende sfeer brengen van de Serenissima, deze unieke stad.

De gruppo leert elkaar kennen tijdens het diner in een lokaal restaurant; op de terugweg wordt de kwaliteit van de nachtrust verzekerd met een glaasje grappa of limoncello, waarvan er in de loop van de week nog vele zullen volgen.
Zaterdag: kerkendag

Zaterdag bezoeken wij met inspirerende uitleg van Jeanne een vijftal kerken in verschillende wijken van de stad.
We beginnen met het kerkje van Santa Maria Mater Domini, gesierd met een schilderij van de meester Jacopo Robusti, beter bekend als Tintoretto (het ververtje).

In de San Giacomo dall'Orio maken wij kennis met het werk van Jacopo Negretti (bijgenaamd Palma il Giovane), Veronese en Lorenzo Lotto en bewonderen wij het prachtige houten plafond.
Illustratie

Via Crucis

De San Polo biedt ons de aangrijpend geschilderde kruisweg in 14 delen van Giandomenico Tiepolo en een mooi altaarstuk van zijn vader, Giambattista.
Illustratie

In de enorme gotische kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari hebben de franciscanen ondanks vele grafmonumenten en schilderijen het sobere karakter van hun orde goed tot uitdrukking gebracht.


Maar het is tegelijkertijd wel een schatkamer van 15e en 16e eeuwse schilderkunst met imposante werken van Titiaan, Giovanni Bellini, Bartolomeo en Alvise Vivarini en de beeldhouwer Donatello.Illustratie

Op het eiland San Giorgio Maggiore bewonderen wij het serene interieur van de gelijknamige kerk, een magistraal bouwwerk, waarin ondermeer twee latere werken van Tintoretto, en genieten wij vanaf de campanile het overweldigende uitzicht over Venetië en de lagune, tot het geweld van de klokken ons om vijf uur dwingt af te dalen.
Goed moment voor een foto van de gruppo.

Illustratie

Lees verder