Illustratie

Woensdag gaat de tocht naar het sestiere Castello, waar wij beginnen met een bezoek aan de Scuola Grande degli Schiavoni, met een speciaal oog voor de schilderijencyclus van Vittore Carpaccio over de patroonheiligen van de scuola Joris, Trifonius en Hiëronymus.

Daarna volgt de imposante Fondazione Querini Stampalia: een grote schilderijenverzameling en bibliotheek. Een museum dat alleszins de moeite waard is, met o.a. werken van Bellini, Tiepolo en Pietro Longhi ( jachtscènes).

Daarna korte bezoeken aan de Sala della musica in het Ospedale dei Derelitti (een oorspronkelijk weeshuis) en het Oratorio dei Crociferi , alwaar ons na het overwinnen van enige technische problemen met de beveiligings- en lichtinstallaties een reeks prachtige doeken van Palma il Giovane wordt getoond. Wij genieten hun aanblik vanaf de met bijdragen van de Poorters gerestaureerde houten banken.

In de tegenover gelegen Santa Maria Assunti, ook wel I Gesuiti genoemd, stuiten wij op indrukwekkend barok, met een overweldigend interieur, waarin de aanwezige werken van Titiaan en Tintoretto wat kleintjes overkomen.

's Avonds borrelen wij als gast van Donatella d'Asta in het prachtige Palazzo Mocenigo, ooit verblijfplaats van Lord Byron en de vrijdenkende monnik Giordano Bruno, maar vooral van de Mocenigo doges uit de 16e en 17e eeuw.


Illustratie

In haar deel van het palazzo bevindt zich een prachtig vloermozaïek uit 1788 met in verschillende marmertinten en lapis lazuli het rijk geornamenteerde familiewapen van de Moncenigo's.

Lees verder over de donderdag