Noordgevel van de San Marco basiliek

De noordgevel aan het Piazzetta dei Leoncini werd als laatste met marmeren panelen bekleed. Na enkele jaren restauratie zijn de prachtige decoratieve elementen weer in hun volle glorie te bewonderen. Sommige decoraties zijn afkomstig van de basiliek uit de tijd van Partezipazio en Orseolo; andere zijn afkomstig uit Byzantium en de Levant.

Illustratie

IllustratieLunet met de Geboorte van Christus boven de ingang van de Porta dei Fiori - het bloemenportaal. Het zogenaamde Bloemenportaal werd in de dertiende eeuw voor de originele ingang geplaatst.

Ik citeer Lorenzetti:' The Lower Arch of Arab-moorish type, with the double curve, is decorated with carved bunches and figures of angels, framing the relief of the Nativity, which together with the rich decorations of volutes, intertwining branches and the figures op Prophets, constitutes another important Romanic sculptural work of the XIII century.'Illustratie

De pluteus met de Twaalf apostelen in aanbidding voor de Etoimasia zou uit de achtste eeuw dateren. De apostelen worden voorgesteld als twaalf lammeren aan weerszijden van de lege troon die gereed staat voor het Laatste Oordeel.


Illustratie

Byzantijnse paterae

De voorstelling wordt omringd door vier Byzantijnse paterae met vreemdsoortige dieren.

Plutei, marmeren platen met bas-reliëfs, en paterae, kleine, meestal ronde, bas-reliëfs met de meest uiteenlopende afbeeldingen, komen veelvuldig in Venetië voor.
Meer Byzantijnse crucifixen, plutei en patere