Een 'gerecycleerd' monument in de San Francesco della Vigna

De Badoer Giustiniani kapel in het linker transept van de kerk van San Francesco della Vigna , wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste voorbeelden van vroegrenaissance beeldhouwkunst in Venetië. Het belang van de kapel is ook gelegen in het feit dat het hier gaat om een gerecycleerd monument waaraan twee generaties belangrijke beeldhouwers een bijdrage geleverd hebben.

Illustratie

De huidige kapel werd tussen 1534 en 1553 gedecoreerd door Jacopo Sansovino. De opdrachtgeefster, Agnesina Badoer-Giustinian, vroeg Sansovino om een gedeelte van de marmeren koorafsluiting van de vroegere gotische kerk (een opdracht van de familie Badoer) te verwerken in de nieuwe kapel van de familie Giustinian. Deze koorwand met reliëfs van de Vier evangelisten, Profeten en scènes uit het Leven van Christus, werd tussen 1495 en 1509 vervaardigd door Pietro Lombardo en zijn zonen Tullio en Antonio.

Sansovino gebruikte de koorwand als wanddecoratie van de nieuwe kapel en voegde nieuwe elementen toe om het geheel passend te maken. De reliëfs met de scènes uit het Leven van Christus zijn, op het eerste gezicht nogal vreemd, niet chronologisch geordend, maar bij nader inzien blijken ze iconografisch te passen bij de profeten erboven.

De Annunciatie, bijvoorbeeld bevindt zich onder de profeet Jesaja die voorspeld had: 'Daarom zal de Heer zelf u een teken geven: de jonge vrouw is zwanger, zij zal spoedig een zoon baren en hem Immanuel noemen.' (Jesaja 7:14)

Illustratie

Pietro, Tullio en Antonio Lombardo: Annunciatie, Geboorte van Christus en Aanbidding van de Koningen