San Zaccaria: interieur

De gevel mag dan een geslaagd compromis heten, het interieur van de San Zaccaria toont, aldus Hugh Honour, 'een staat van oorlog'.
De proporties van deze majestueuze kerk zijn gotisch, evenals de plattegrond, met een schermwand rond het hoogaltaar, een kooromgang en straalkapellen. Het merendeel van de decoratie behoort echter onmiskenbaar tot de renaissance. Achter de sierlijke gotische koorwand raken de stijlen openlijk slaags, want daar gaan achthoekige gotische pijlers plotseling over in Corinthische pilasters.
De wanden van de zijbeuken, het koor en de binnenkant van de voorgevel zijn bedekt met schilderijencycli. In de lunetten verhalende scènes uit de geschiedenis van de kerk en het klooster en daaronder scènes uit het leven van Zacharias, Johannes de Doper, Jezus en Maria. Deze zijn het werk van verschillende bekende en minder bekende kunstenaars uit de zestiende tot de achttiende eeuw.

Cappella di Sant`AtanasioHet indrukwekkend houten koorgestoelte met inlegwerk - intarsia - tussen 1455 en 1464 vervaardigd door Marco en Francesco Cozzi uit Vicenza, stond oorspronkelijk in het midden van het schip van de gotische kerk.In deze kapel hangen werken van grote en kleinere Venetiaanse meesters uit de periode van de zestiende tot de achttiende eeuw. Verder hangen er werken van Antonio Vassilacchi, bijgenaamd l`Aliense, Palma il Giovane, Leandro Bassano en Giandomenico Tiepolo.Vervolg uw tocht door de San Zaccaria met de Cappella di San Tarasio

kruisiging

De Kruisiging van de Vlaamse meester Anthony van Dyck werd rond 1622 geschilderd.

kruisiging

Het altaarstuk met de Geboorte van Johannes de Doper van Tintoretto hing oorspronkelijk in het koor van het klooster en dateert van ca. 1563.