Verslag Venetiëreis 12 tot 19 oktober 2007

Een week op stap met een aantal enthousiaste en gezellige Poorters naar Venetië onder de bezielende leiding van Jeanne en haar altijd de weg wetende echtgenoot Leo, de regelaar.

Enkele impressies van deze reis.

Een belevenis om via de Lagune de stad te naderen.
Wij kijken door de ogen van Jeanne naar de diverse kunstuitingen, de prachtige schilderingen van o.a. Paolo Veronese, het thema van deze reis. Ons eerste doel is dan ook de San Sebastiano, waar wij volop kunnen genieten van het vele dat hij gedurende 20 jaar voor deze kerk gemaakt heeft, o.a. de Kroning van Maria en de Verheerlijking van Maria.

We maken een zijstapje naar de Sant'Angelo Raffaele voor de orgelpanelen, een prachtig uitgebeeld verhaal van de tocht die de engel Rafael maakt met de kleine Tobias.
(Gianantonio Guardi, ca. 1750)

Illustratie Illustratie


Nog iets verder westwaarts de San Nicolò dei Mendicoli met de onlangs ontdekte fresco's (anoniem 14e eeuws).Op het eiland San Michele zien we aan de voorkant van de kerk het beeld van de engel Michael met de weegschaal voor het wegen van de zielen. Ida vertelt ons het verhaal van Tine, de vrouw van Multatuli Douwes Dekker, die hier haar graf heeft.

Een paar typeringen die Jeanne gebruikt om ons iets duidelijk te maken: de 'schuimkraag' niet van bier, maar van de versiering in de bouwkunst; het 'modelleren met licht en kleur' zoals Bellini dat zo schitterend kon; de 'telefoonincrustatie', o.a. bij de Miracoli.

Bijzondere avonden

Een concert in de prachtige bovenzaal van de Scuola San Rocco. Wat een feest tussen de Tintoretto's te luisteren naar hemelse muziek.
De ontvangst bij de honorair consul (voor Nederland) en zijn vrouw in hun mooie appartement, waar originele fresco's bij een opknapbeurt tevoorschijn kwamen. Er moet nog meer achter het behang zitten, maar, zoals de consul zei, dat laat hij aan zijn kinderen over!
Tweemaal een bezoek aan het Palazzo Mocenigo, eenmaal genietend van de antieke inrichting bij Enrique de Guzman en de laatste avond bij onze gastvrouw Joanita Green in haar zeer smaakvolle appartement voor ons ultima cena.

Waterwerken en restauraties

We worden door het Consorzio Venezia Nuova voorgelicht over de afsluiting van de lagune. Een project van lange adem, maar fascinerend om over te horen.

Illustratie Illustratie

Een bijzondere ervaring is ook het bezoek aan het Restauratie-atelier waar we alle vormen van en werkwijze met de verschillende materialen te horen en te zien krijgen. Het engelengeduld om een schilderij waar de tand des tijds aan heeft gezeten weer zó tot leven te krijgen dat het niet een nieuw werk is geworden, maar weer tot leven is gebracht.

Weinigen kunnen zeggen dat ze de Mappa Mondo verscholen achter een gordijn in de Biblioteca Marciana hebben gezien: wij wel.

Ontvangst in de San Zaccaria

Uiteraard genieten we van de prachtig gerestaureerde gevel van onze San Zaccaria. Fantastisch dat we ook áchter het nauwelijks te beschrijven mooie veelluik van Vivarini mogen kijken, de achterkant als volgend project van de Poorters. De ontvangst door Don Seno met zijn medewerkers is dierbaar.

Ik kan een opsomming geven van alle kerken met de vele kunstwerken die we gezien hebben, maar dan zou dit een te lang verhaal worden. Venetië zo rijk aan schilders, beeldhouwers, architecten, zo veel pracht.
Ik hoor de inspirerende stem van Jeanne die met haar tomeloze enthousiasme voor mij, en ik weet zeker voor allen, deze reis tot een rijke ervaring heeft gemaakt.

Angenies Wolfsbergen-Heuff
Foto's: Scato van Opstall
Afbeelding Guardi: Weg Gallery of Art