TORCELLO

Toen de bewoners van de Veneto op de vlucht sloegen voor de binnenvallende barbaren - achtereenvolgens Goten, Hunnen en Longobarden - zochten zij hun toevlucht op de onbewoonde eilanden voor de moerassige kust. Daar bouwden zij dorpen waaruit later Venetië verrees, volgens de legende gesticht op 25 maart - feest van de Annunciatie - van het jaar 421. Illustratie

Torcello werd tussen de vijfde en de zesde eeuw gesticht en groeide uit tot een bloeiende kolonie met ongeveer 20.000 inwoners. Tot de tiende eeuw was Torcello de grootste stad in de lagune, en had, net als we nu nog in Venetië kunnen zien, paleizen, kerken en een groot kanaal.

Dichtslibbende kanalen en malaria versnelden het verval van Torcello. Een van de laatste waterwegen loopt van de vaporettohalte naar de basiliek.

Tegenwoordig wonen er nog ongeveer zestig mensen op Torcello.

Volgens de legende waren de eerste bewoners afkomstig uit Altino. Zij gaven het eiland de naam Turris, waarvan Torcello (Turricellum) (klein torentje) werd afgeleid, ter herinnering aan de kerktoren van hun geboortestad.

Uit de glorietijd van het eiland zijn twee schitterende bouwwerken overgebleven: de byzantijnse kathedraal in de vorm van een basiliek met zijn versiering van schitterende mozaïeken, waaraan we kunnen zien hoe de vroege San Marco er moet hebben uitgezien, en de ronde Santa Fosca-kerk met de mooie achthoekige zuilengalerij eromheen.

Illustratie

Van het baptisterium uit de zevende eeuw, zijn nog slechts enkele resten overgebleven.

Het baptisterium, de doopkapel, was een belangrijk gebouw in het vroege christendom. De toediening van het doopsel was in de vroegchristelijke periode voorbehouden aan de bisschop, en voltrok zich bij voorkeur met Pasen en Pinksteren. De dopelingen werden driemaal naakt ondergedompeld in het doopbekken, gezalfd en in het wit gekleed, waarna ze in een plechtige processie de kathedraal binnentrokken om aan de eucharistische maaltijd deel te nemen.

Er wordt beweerd dat de onmiddellijke nabijheid van de kathedraal voorkwam dat de dopelingen, met natte haren, in hun gang naar de kerk een verkoudheid opliepen. Hoe dan ook, het baptisterium werd altijd gebouwd met de hoofdingang tegenover de hoofdingang van de kathedraal, en een kleinere ingang aan de andere zijde.

Het interieur van het baptisterium in Torcello was cirkelvormig, in navolging van de klassieke Romeinse gebouwen, met acht zuilen waarop het koepeldak rustte.

vervolg naar Santa Maria Assunta