Maandag beginnen wij met een bezoek aan het Consorzio Venezia Nuova, waar ons de reeds in uitvoering genomen plannen voor de afsluiting van de lagune tegen hoog water en zeespiegelstijging uit de doeken worden gedaan. De slagvaardigheid van Berlusconi heeft hier in iedere geval een goed proces op gang gebracht.Illustratie

Samen op de foto, jammer dat Leo, de fotgraaf, ontbreekt.Illustratie

Na een pittige wandeling bereiken wij het juwelenkistje uit de Renaissance, de Santa Maria dei Miracoli. Een kerkje om in te trouwen.
Groter tegenstelling met de kerk van Santi Giovanni e Paolo, de dominicaanse tegenhanger van de eerder bezochte fransiscaner I Frari, is nauwelijks denkbaar. In dit pantheon met 25 dogengraven nemen wij de uitdrukking van belangrijke schilderwerken van Lotto, Bellini, Piazetta en Paolo Veronese tot ons.Illustratie

Hoogtepunt van de dag is het bezoek aan onze San Zaccaria , met zijn mooi gerestaureerde gevel en de Sacra Conversazione van Bellini. In de Tarasiokapel, waar de Poorters al heel wat goede restauratiewerken hebben verricht, wacht ons allen een nieuwe opgave: de restauratie van de beschilderde achterzijde van het grote altaarstuk van Antonio Vivarini.

De Pastoor, don Carlo Seno, ontvangt ons ter afsluiting in de sacristie met een glaasje Prosecco en een onuitputtelijke schaal met koekjes waar niemand nee op durft te zeggen.

Lees verder over de dinsdag