Donderdag 21 november 2013


Illustratie Illustratie

Tijdens deze laatste volledige bezoekdag lopen we eerst naar de San Marco. Het is een jaarlijkse feestdag (Festa della Salute) waarop het einde van de pestepidemie in 1631 wordt gevierd. Aangekomen op het S. Marcoplein houden we de zuidelijke galerij aan, omdat de noordelijke onder water staat. Nabij het Palazzo Ducale gekomen kunnen we een vlonderpad volgen. We betreden de S. Marcobasiliek vanaf het plein aan noordzijde (Piazetta dei Leoni). Eigenlijk is dit een uitgang, maar het wordt getolereerd als we aangeven de mis te willen bezoeken. Als echter blijkt dat de viering van deze feestdag is geconcentreerd in de kerk Salute kijken we nog even rond en besluiten onze laarzen aan te trekken alvorens de S. Marco weer te verlaten.

Illustratie

Op het Piazetta S. Marco drinken we koffie waarna we koers zetten naar de kerk Madonna della Salute. Deze is vandaag het middelpunt van het Festa della Salute. Nadat we ons buiten hebben voorzien van lange kaarsen gaan we de kerk binnen om er daar tezamen met talloze andere bezoekers Maria eer mee te bewijzen. Daarna slenteren we in het drukke feestgewoel langs de kraampjes voor de verkoop van ballonnen, speel- en snoepgoed.



Wadend door het water bereiken we de Fondamente Bragadin met het Ristorante Cantinone Storico. Hier wordt de lunch genuttigd tijdens welke de op deze dag jarige deelnemer wordt toegezongen. Van de reisleiding ontvangt hij twee fraaie boekleggers. Een daarvan toont een afbeelding van de reeds bezochte kerk La Salute, de andere van de kerk Il Redentore. Ook laatstgenoemde kerk is jaarlijks, in juli, het centrum van een feest (Festa del Redentore) ter viering van het einde van een andere pestepidemie en wel die van 1577.

Op de terugkeer naar het hotel steken we een tijdelijke brug over het Canal Grande over die ter ere van het Festa della Salute is aangelegd. Een voorgenomen bezoek aan het Palazzo Labio met fresco´s van Tiepolo slaan we over omdat dit bezoek onbevestigd is gebleven.

´s Avonds wacht ons het laatste gezamenlijke avondmaal in de gerenommeerde Taverna La Fenice gelegen bij het bekende gelijknamige theater. Hier nemen wij ook afscheid van Jeanne en Leo als trouwe en deskundige begeleiders die ons Poorters in voorgaande jaren zovele malen enthousiast en met grote bekwaamheid en inzet Venetië hebben doen ontdekken. Als dank ontvangen zij een aquarel van Venetië met de wens dat die in huize Van der Stappen nog lang moge herinneren aan hun zo gewaardeerde reizen.

Tevens wordt beiden als inwoners van de fraaie oude Twentse marke Driene een exemplaar van het boek Avonden op Drienerwolde in het vooruitzicht gesteld. Hierin vertelt de schrijver W.L.M.E. van Leeuwen (1895-1974), die in de periode rond 1936 – 1950 eveneens in Driene woonachtig was, over zijn literaire herinneringen en ontmoetingen aldaar met schrijvers zoals Menno ter Braak, Hendrik Marsman, Gerrit Achterberg en anderen. Zijn geliefde Drienerwolde, op korte afstand van huize Van der Stappen gelegen, karakteriseert hij als "herberg van mijn hart, woning van mijn werk, toevlucht van mijn latere dromen."

Ter herinnering aan onze reis en i.h.b. aan de goede atmosfeer, nodigt Madzy ons uit voor een (foto)reünie bij haar thuis in Enschede op 25 maart 2014.

Vrijdag 22 november 2013

´s Middags varen we per watertaxi naar de luchthaven Marco Polo. Aangekomen op Schiphol zit de laatste reis onder begeleiding van Jeanne en Leo van der Stappen er op. Mede namens de andere Poorters: Grazie ancora per tutti gli forzi!


Tekst: Jan Oelering
Foto´s: Coby Lubberink en Bart Witsenburg (Poortersreis 2012: grafmonument in Santa Maria Formosa)