Illustratie

De in 1260 gestichte Scuola Grande di San Marco verliet in 1438 haar zetel in de sestiere Santa Croce om zich te vestigen op het Campo San Zanipolo, in de sestiere Castello.

Lunet van Giovanni Bon

Na een verwoestende brand in 1485 werd de herbouw van het gotische gebouw toevertrouwd aan Pietro Lombardo en zijn zonen Antonio en Tullio. De broeders van de scuola waren diep onder de indruk van de nabijgelegen kerk van Santa Maria dei Miracoli die op het ogenblik van de opdracht in 1488 bijna voltooid was.

De Lombardo's 'hergebruikten' het gotische beeld met de figuur van Caritas en plaatsten het in het midden van de boog boven de ingang. Caritas wordt toegeschreven aan Bartolomeo Bon, het bas-reliëf De heilige Marcus vereerd door de broeders van de scuola, in de lunet onder de boog, aan zijn vader Giovanni.



Illustratie

Marmeren lunet met de 'Tronende Madonna met Kind omringd door twee aanbiddende engelen' boven de ingang van de Cappella Corner, een van de zijportalen van de Santa Maria Gloriosa dei Frari kerk.

Tronende Madonna met Kind omringd door twee engelen

Lorenzetti beschouwt het als a work of exquisite workmanship and delicate beauty van een Toscaanse beeldhouwer uit de vroege vijftiende eeuw. Door sommigen wordt het toegeschreven aan Bartolomeo Bon.



Illustratie

Marmeren lunet - vroeg werk van Pietro Lombardo - boven de ingang van de Scuola dei Calegheri (Schoenmakers) op het Campo San Tomà.

De heilige Marcus geneest de hand van de schoenmaker Anianus

Toen Marcus naar Alexandrië ging om het christendom te prediken, liet hij na aankomst met de boot onmiddellijk zijn sandalen verzolen. De schoenmaker tot wie hij zich wendde, Anianus, verwondde zich met zijn priem, maar werd door Marcus genezen. Ter herinnering aan die gebeurtenis kozen de schoenmakers de heilige Marcus als schutspatroon. Om hun handen te beschermen deden de glasblazers hetzelfde, evenals de leerlooiers.



Illustratie




Augustinus toont zijn kloosterregel aan knielende monniken

De Ponte dei Frati geeft toegang tot het vroegere augustijnenklooster van Santo Stefano. In 1242 stichtten de augustijner eremieten het Sint-Anna klooster in de sestiere Castello. Nadat ze in 1284 van de Republiek Venetië dezelfde opdracht - zorg dragen voor de zielzorg, meer bepaald in de parochie Sant'Angelo - en dezelfde privileges - o.a. het recht om aalmoezen te vragen - kregen als de dominicanen en de franciscanen, besloten ze om zich in het centrum van de stad te vestigen.

Boven het portaal zien we een gotische boog met aan de buitenkant de typische tandlijst, door Ruskin Venitian dentil genoemd. Het fraai gepolychromeerd bas-reliëf van de heilige Augustinus omringd door geknielde monniken dateert uit 1485-90 en wordt toegeschreven aan het atelier van Giovanni Buora.



Voor de Lunetta van De poorters van Venetië, ga naar Andata naar San Zaccaria

Vervolg naar Noordgevel van de San Marco