KUNSTHISTORISCH DAGPROGRAMMA

Zaterdag 9 oktober: Dorsoduro, San Polo en Santa Croce

Deze 'kerkendag' brengen we door in de sestieri Dorsoduro, San Polo en Santa Croce. We beginnen met een bezoek aan het afgelegen kerkje San Nicolò dei Mendicoli, niet zozeer vanwege de aanwezige schilderijen, maar op verzoek van enkele medereizigers. In de San Sebastiano maken we uitgebreid kennis met Paolo Caliari, Il Veronese. In de grote franciscaner kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari bevinden zich hoogtepunten uit het oeuvre van Vivarini, Bellini en Titiaan.
We bezoeken mijn favoriete kleinere kerken San Giacomo dall' Orio en San Polo.

Zondag 10 oktober: Torcello en Burano

Traditioneel brengen de Poorters de zondag door op de eilanden in de lagune.
Op Torcello bezoeken we de gebouwen die uit de glorietijd van het eiland zijn overgebleven: (de ruïnes van) het Baptisterium, de Basilica di Santa Maria dell`Asssunta uit de elfde eeuw, waar we speciale aandacht besteden aan de mozaïeken Maria Theotokos en het Laatste Oordeel, en ten slotte de kerk van Santa Fosca die vooral bouwkundig interessant is.

Daarna varen we naar het eiland Burano waar we, in het gezelschap van vele Venetianen, de zondagse lunch gebruiken Da Romano.

20.30 uur: Musica a Palazzo Barbarigo Minotto: La Traviata

Maandag 11 oktober: Castello, San Marco en Dorsoduro

10.00 - 11.30 uur: Consorzio Venezia Nuova: Uitleg Waterwerken

Het Campo Santo Stefano wordt ook wel Campo Morosoni genoemd, naar de zeventiende-eeuwse doge die hier ooit woonde. Het veertiende-eeuwse palazzo, civico 2949, werd aan het einde van de zeventiende eeuw herbouwd door Antonio Gaspari. Tegenwoordig zetelt hier het Consorzio Venezia Nuova. Daar worden we om 10.00 uur verwacht voor informatie over de afsluiting van de lagune. Onze gastvrouw is Monica Ambrosini die uitstekend Engels spreekt. Als het weer het toelaat maken we een boottocht ( met uitleg) naar de waterwerken in situ.

Op het middagprogramma staan het Campo di San Zanipolo en het -Pantheon van Veneti, de kerk van Santi Giovanni e Paolo, San Zanipolo. De bezienswaardigheden van het Campo zijn de gevel van de Scuola Grande di San Marco en het beroemde ruiterstandbeeld van de condottiere Bartolomeo Colleoni.

Onze zoektocht naar schilderijen in situ gaat verder in de kerk van Santa Maria Formosa en - bij voldoende tijd en puf - de kerk van San Salvador.

Om 18.00 uur worden we ontvangen in het vorig jaar geopende museum in de Dogana da Mar.

Dinsdag 12 oktober: San Giorgio Maggiore en Castello

Met de vaporetto naar het eiland San Giorgio Maggiore met in de gelijknamige kerk van Palladio enkele schilderijen van Tintoretto. Vanaf de campanile hebben we een prachtig uitzicht op de stad en de lagune.

In de oostelijke sestiere di Castello bezoeken we de Scuola di San Giorgio degli Schiavoni met de schilderijencyclus van Vittore Carpaccio met scènes uit het leven van de patroonheiligen van de scuola: Joris, Trifonius en Hiëronymus.

Op weg naar onze San Zaccaria brengen we een kort bezoek aan een van mijn favorieten, de kerk van San Giovanni in Bragora.

In de San Zaccaria krijgen we uitleg van de restauratoren Giovanna Menegazzi en Roberto Bergamaschi. We kunnen dan met eigen ogen zien hoe ver de restauratie van de achterzijde van het grote Vivarini-altaarstuk gevorderd is.
Daarna worden we ontvangen in de sacristie door de pastoor van San Zaccaria, don Carlo Seno.

Woensdag 13 oktober: Murano

De apsis van de kerk van Santa Maria e Donato - volgens Ruskin een van de mooiste kerken van de lagune - vormt het decor voor een onvergetelijke 'klassefoto'. Het paradepaardje van de kerk is de pavimento, een kostbare mozaïekvloer uit 1140.

Daarna brengen we een bezoek aan glasblazerij Seguso, met rondleiding in het Museum Archimede Seguso, de meest gerenommeerde Venetiaanse glaskunstenaar.

Donderdag 14 oktober: Santo Stefano, via het Ghetto naar Madonna dell'Orto, Santa Maria della Salute

We beginnen met een kort bezoek aan de derde grote bedelordekerk, de Santo Stefano. De rest van de ochtend brengen we door in de rustige, ietwat vervallen sestiere Cannaregio. We wandelen door het Ghetto, om via het Campo dei Mori met het geboortehuis van Tintoretto, uit te komen bij een der mooiste gotische kerken van Venetië, de Madonna dell`Orto. De grootste schatten zijn de kunstwerken van Tintoretto, die lid was van de parochie en wiens familiegraf zich rechts van het koor bevindt.

We besluiten het kunsthistorisch programma met een bezoek aan Santa Maria della Salute met schilderijen van Titiaan en Tintoretto.

Lees het uitgebreide Reisverslag van Jan Oelering